Kryzys podażowy na rynku żywnościowym jako efekt inwazji na Ukrainę

Opublikowano: 22/06/2022
22 czerwca odbyła się prezentacja raportu "Kryzys podażowy na rynku żywnościowym jako efekt inwazji na Ukrainę" oraz towarzysząca jej dyskusja ekspercka.
W raporcie zaprezentowaliśmy globalne skutki rosyjskiej inwazji na Ukrainę dla bezpieczeństwa żywnościowego. W ramach stworzonego przez PIE wskaźnika wrażliwości (SI), przedstawiliśmy ranking krajów narażonych na utratę bezpieczeństwa żywnościowego. Zaproponowaliśmy także działania mające łagodzić skutki potencjalnego kryzysu żywnościowego.
Raport zaprezentowała Katarzyna Sierocińska, analityczka z zespołu gospodarki światowej PIE.
W dyskusji wzięli udział:
- Sławomir Matuszak, główny specjalista w zespole Ukrainy, Białorusi i Mołdawii, Ośrodek Studiów Wschodnich;
- Jędrzej Czerep, analityk ds. Afryki Subsaharyjskiej w programie Bliski Wschód i Afryka, Polski Instytut Spraw Międzynarodowych;
Wstęp i moderacja: Marek Wąsiński, kierownik zespołu gospodarki światowej PIE.
Pełny zapis spotkania jest dostępny TUTAJ.
Kategoria: Wydarzenia