Kryzys podażowy na rynku żywnościowym jako efekt inwazji na Ukrainę

Opublikowano: 22/06/2022

22 czerwca odbyła się prezentacja raportu "Kryzys podażowy na rynku żywnościowym jako efekt inwazji na Ukrainę" oraz towarzysząca jej dyskusja ekspercka.

W raporcie zaprezentowaliśmy globalne skutki rosyjskiej inwazji na Ukrainę dla bezpieczeństwa żywnościowego. W ramach stworzonego przez PIE wskaźnika wrażliwości (SI), przedstawiliśmy ranking krajów narażonych na utratę bezpieczeństwa żywnościowego. Zaproponowaliśmy także działania mające łagodzić skutki potencjalnego kryzysu żywnościowego.

Raport zaprezentowała Katarzyna Sierocińska, analityczka z zespołu gospodarki światowej PIE.

W dyskusji wzięli udział:

  • Sławomir Matuszak, główny specjalista w zespole Ukrainy, Białorusi i Mołdawii, Ośrodek Studiów Wschodnich;
  • Jędrzej Czerep, analityk ds. Afryki Subsaharyjskiej w programie Bliski Wschód i Afryka, Polski Instytut Spraw Międzynarodowych;

Wstęp i moderacja: Marek Wąsiński, kierownik zespołu gospodarki światowej PIE.

Pełny zapis spotkania jest dostępny TUTAJ.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
Wyrażam zgodę

Kategoria: Wydarzenia

For privacy reasons X needs your permission to be loaded.
Wyrażam zgodę